De Kunst van het Stilstaan “Staying Open while Sensing Pressure”

Verdiepingsdag ‘De Kunst van het Stilstaan’

13 januari
Vijverschie

“Yesterday I was clever, so I wanted to change the world. Today I am wise, so I am changing myself.”― Rumi

De intensiteit van het slechte nieuws over onze wereld neemt toe. Het staat niet in verhouding tot positieve berichten. Voor een ‘sponsachtig’ type zoals jij – die wil weten hoe het zit en die niet wegkijkt, is het soms even te veel. Dan trek je ineens de stekker eruit en sluit je je helemaal af. Op andere momenten hoor je het juist allemaal, zie je het allemaal en laat je je erdoor leiden. Van de ene actie naar de andere. Maar ben jij dat wel die dat doet? Of is het een zombie-achtig aftreksel van jou, die simpelweg iets doorspeelt, zonder van binnen te checken wat het met jou doet?

Hoe kunnen we openblijven naar binnen – en naar buiten, naar onze omgeving? En waarom zouden we dat doen? Is wat de boeddhisten ‘shenpa’ noemen – het jezelf onbewust afsluiten van je creatieve bron en alle impulsen simpelweg volgen – niet gewoon een handig overlevingsmechanisme? Een uitstekende manier om onze angsten niet onder ogen te komen.

Vast. Maar overleven is niet wat we willen. We willen leven en creëren. Groeien en bloeien. En dat kan alleen als we open blijven staan. Wat is daarvoor nodig?

Dit is wat ons bezighoudt en waar we graag met jou mee willen stoeien op zondag 13 januari.

– Wat gebeurt er als je lange tijd niet incheckt bij jezelf en je maar laat leiden door wat er op je afkomt?

– Hoe herken je het moment dat je je afsluit? En wat doe je dan zoal waarvan je achteraf denkt: dat was ik niet, maar een deel van mij dat naar comfort zoekt uit het verleden.

– Wanneer lukt het juist wel om open te blijven naar binnen en buiten, in verbinding met je eigen creatieve bron, ondanks de druk van buiten?

We benutten de dialoog en gaan de natuur in. We experimenteren met een systemische oefening waarbij je jezelf kunt aanschouwen terwijl je onder druk staat of juist een hulpbron ter beschikking hebt. We luisteren naar een mythisch verhaal en proberen te herkennen wanneer jij – net als een van de personages uit dit verhaal – je laat verleiden om bij jezelf weg te raken. Op zoek naar dieper begrip, praktische handvatten en gedeelde inspiratie. Kom je met ons mee oefenen op 13 januari?

Programma

10.00 Inloop met koffie en thee
10.30 Start progamma
12.30 Lunch
17.00 Einde – kop soep met brood voor wie wil

Bijdrage in de kosten

€65 (normaal tarief)
€35 (gereduceerd tarief, voor wie zich €65 niet kan veroorloven)

Over de Kunst van het Stilstaan

De Kunst van het Stilstaan is ontstaan vanuit een gevoel dat we in en om ons heen observeerden: veel jonge change-makers zetten zich met enorme gedrevenheid in voor een betere wereld, maar cijferen zichzelf daarbij teveel weg, vergeten hun eigen balans tussen geven en ontvangen, en lopen op termijn tegen de muur of raken opgebrand. Hoe zou het zijn, vroegen wij ons af, als we deze jonge wereldverbeteraars in staat kunnen stellen hun eigen innerlijke balans terug te vinden, hen helpen stil te staan bij wat hen écht beweegt, hun eigen innerlijke vuur duurzaam aan te wakkeren?

DURF JIJ STIL TE STAAN, te midden van de hectiek van het dagelijks leven en de urgentie van wereldse uitdagingen? Heb jij het lef om jezelf in de spiegel aan te kijken, met zachtheid en compassie voor de unieke persoon die jij bent? Wil jij je opladen in de natuur, je verbeeldingskracht benutten en je eigen pad volgen? Wil je anderen ontmoeten die net als jij worstelen met de vragen van nu – die teveel hollen en te weinig stilstaan?

Voor wie?
-Je bent een bevlogen young professional, afstuderende of ‘young at heart’. Je durft jezelf oprecht een wereldverbeteraar te noemen, want de wereld gaat je aan het hart.
-Met brandende passie zet je je in voor een urgent probleem, of het nu de energietransitie of klimaatrechtvaardigheid is, het verduurzamen van het voedselsysteem of het vernieuwen van de zorg of het onderwijs, of misschien ben je met hart en ziel bezig duurzaamheid in het bedrijfsleven vorm te geven. Je moet sterk in je schoenen staan, van jezelf en van anderen.
-Als je even stil staat, vraag je je af: Is het leven een gevecht, of juist een spel? Speel ik het spel niet te absoluut? Hoe vind ik de juiste balans tussen actie en reflectie, tussen een verschil maken en voor mezelf zorgen? Vragen, waar je in je eentje niet zomaar uitkomt.

Begeleiders en initiatiefnemers:
Dit programma is een initiatief van Martine Verweij, Christopher Baan, Nancy Wiltink en Frank Gorter. Het wordt bekrachtigd door de Club van Rome Nederland en de Young Club of Rome Nederland, en wordt mede mogelijk gemaakt door Triodos Foundation

Meer informatie en aanmelding via:
www.kunstvanhetstilstaan.nl